Pensionen

Pensionen kanske inte är det första man tänker på till vardags, men mitt intryck är att det blir mer och mer uppmärksammat att det är något man bör börja tänka på gärna så tidigt som möjligt.

Tänka på ja… Är tankar på pensionen säsongsbetonade? Tänker vi mer på pensionen i form av att flytta utomlands som pensionär när Sverige visar sig från sin mindre lattjo sida rent vädermässigt? Jag tänker närmast på tiden mellan november till mars när det inte är speciellt ljust och rätt ofta slask istället för vit härlig snö. Sedan när våren, sommaren och tidig höst kommer så blir Sverige fantastiskt trevligt igen. Behöver man då spara till att pensionera sig utomlands egentligen? Man måste ju ändå bo någonstans och de mest basala fasta levnadskostnaderna har man ju ändå oavsett var man bor. Skillnaden blir att man måste släppa den fasta tillvaron i gamla goda hederliga Svedala, kanske sälja i princip allt och börja på nytt någon annanstans. Lång förklaring fram till min egentliga poäng: – se till att äga ditt eget boende, hyr inte över en längre tid. Boendet i sig är ett rejält pensionssparande.

Månadssparande

Det första man bör fråga sig är hur mycket man kan undvara per månad. Just att månadsspara är nämligen ett konkret råd. Maxa om och när du kan. Javisst, du kan köpa när det råkar vara en marknad i uppåtgående trend, men även logiskt nog även i sänkor för att sedan få mer för dina pengar. Än bättre, låt fondbolaget dra pengar via autogiro direkt från ditt lönekonto dagen efter lönen är inne. Du vänjer dig vid att de pengarna inte finns där. Finns det tider då pengarna behöver gå till annat (läs: exempelvis blöjor, etc), så ta en paus i sparandet temporärt. Till sist, du MÅSTE spara till pensionen i ett så kallat ISK, investeringssparkonto, som jag nämnde i förra artikeln.

En form av månadssparande är att löneväxla. Arbetsgivaren kan ge det som en förmån, vilket är helt kostnadsneutralt för densamme givet att administrationen därav är hanterbar. Enkelt uttryckt så avstår du en del av din bruttolön för att skjuta det oskattat rakt in i en tjänstepension istället. När du väl ska ta ut pengarna i form av pension sedan, så utgår den skattesats som förutsättningarna ger då. I regel har man klart lägre inkomst av pension när det väl beger sig, så skattesatsen blir klart lägre. *Ching, ching*. Du tjänar pengar på skatteskillnaden åtminstone. Exempelvis Portugal har noll (!) skatt på tjänstepensionsutbetalningar i dagsläget, så skatteeffekten kan bli enorm. För de som har jobbat för Svenska Handelsbanken en längre tid och tjänat in pengar till den så kallade Oktogonen blir effekten… … närmast astronomisk.

Tjänstepension

Efter att redan nämnt varit inne på det så är tjänstepension definitivt något man bör ta med i beräkningen när man jämför arbetsgivares ersättningserbjudanden. Det kan göra gigantisk skillnad.

Något som är si så där med tjänstepensionen är att oavsett vilken förvaltare man väljer så är förvaltningsavgifterna inte rabatterade i någon större omfattning. Ren skandal egentligen givet hur långt sparande det är tal om. Förvaltarna vet att de allra flesta inte ens tänker tanken på att byta förvaltare när valet väl är gjort. Varför prisa ner sig? Bytesrätt av förvaltare är på frammarsch, men kan vara kostsamt. Politisk reglering har behövts i snart decennier men det får inte hög prioritet tyvärr.

Rådgivning av pensionsexpert

Har du tjänstepension så betalar du indirekt stora summor varje år via fondförvaltningsavgiften till förmedlaren av tjänstepensionen, exempelvis Söderberg & Partners. Utnyttja erbjudandet de bör ställa åtminstone en gång per år att få en genomgång av sparande och försäkringar. ”Jag är ju ekonom” kanske några tänker. Oavsett, just do it. Det är verkligen nyttigt att få en tankeställare minst en gång per år, oavsett om man bör vara mer insatt än genomsnittet eller inte.

Alltså: äg ditt boende, månadsspara, löneväxla, välj arbetsgivare med bra tjänstepension och ta råd av experten! Lycka till!

Tags

Leave Yours +

No Comments

Comments are closed.

  • Comments are Closed

© 2019