Investera på ett smart sätt

Att investera kan för många upplevas som aningen skrämmande då samtliga investeringar är förenade med någon form av risk. En risk att förlora pengar. Detta gör att vi kan bli väldigt emotionella när det kommer till förändringar på börsen (om investeringsmetoden är till exempel aktier). Detta gör att de beslut vi sedan fattar inte är baserade på fakta, utan snarare på rädsla för att förlora pengar.

Investera på lång sikt

Att investeringar ökar och minskar i värde är helt naturligt. Investeringar i bostäder påverkas av det aktuella läget. Hur ser behovet ut? Vad är räntan? Nya lagar och regler som påverkar köparens förmåga att köpa en bostad. Nyproduktion och ombyggnationer av infrastruktur. Slitage av byggnad. Aktier påverkas ännu mer av yttre omständigheter. Ett företag kan gå bättre än någonsin men ändå handlas ner på grund av en risk någon börsanalytiker lyft vilket gör att flertalet investerare väljer att lämna skeppet snarare än att se över möjligheten att den risken realiseras.Därför är det alltid viktigt att veta vilken som är ens sparhorisont. Ska jag spara i tre, tio eller fyrtio år? Om jag köper en bostad som jag räknar med att ha i min ägo i de närmaste tjugo åren, spelar det då någon roll att den temporärt minskat i värde efter tredje året i min ägo? Om jag köper en aktie i ett bolag jag tror kommer fortsätta växa och ta stora delar av marknaden de kommande tio åren, spelar det då någon roll att de presterar aningen sämre ett kvartal och aktien går ner fem procent?

långsiktig investering

Hur en investering presterar på lång sikt är betydligt enklare att uppskatta genom att se till historien. Vad har hänt och hur påverkade det den typen av investeringar? Givetvis behöver den som investerar vara uppmärksam för att vara beredd om något fundamentalt håller på att förändras. Men med den kunskapen går det att bygga en god uppfattning om vad som kommer att hända i framtiden.

Investera i det du förstår

Om din kompis berättar för dig att kryptovaluta kommer värderas till flera tusen procent högre fram till 2020 och biotechföretag som fokuserar på 3D-printers av cellvävnad är det som kommer slå stort inom framtiden behöver detta inte betyda att det är en bra investering. Om du själv inte har den kunskap som krävs för att avgöra om en kryptovaluta är slagkraftig eller inte och om du inte vet vilka som är de stora aktörerna inom biotech kommer du inte veta om din investering är bra eller inte förrän du står där med facit i hand. Det blir med andra ord mer ett chansspel.Är exempelvis datorspel ett stort intresse vet du med stor sannolikhet nog vilka aktörer det är som kommer mer flest spel som uppskattas av trogna spelare. Du vet även hur de tar betalt för sina spel och kan bilda dig en uppfattning om hur deras framtida intäkter kommer att se ut. Kombinera detta med att förstå det övergripande nyckeltalen i en bolagsrapport och du har en god förutsättning att göra kloka investeringar. Och vill du sova riktigt tryggt om natten kan du göra detta inom flera olika sektorer du anser dig ha bra koll på. Då gör det inte lika mycket om en av dina investeringar råkar ut för något oförutsägbart eftersom då finns dina andra som kan väga upp mot denna eventuella förlust.

Tags

Leave Yours +

No Comments

Comments are closed.

  • Comments are Closed

© 2019