Handelsverktyg – Del 2.

Poddar

Det finns hur många som helst. Jag lyssnar om jag kan på ”Börspodden” om de har en intressant gäst. Den enda podd jag lyssnar på mer eller mindre frekvent är ”Fill or Kill”, mer för att den är underhållande än att den är informativ faktiskt om jag tänker efter…

Internet-TV

Det går att se exempelvis Bloomberg TV online, vilket jag kan rekommendera. Det enda som stör mig något så in i bomben där är pausmusiken som till slut är så enerverande att man sänker ljudet – och sedan när nyheterna drar igång igen så hör man dem inte. Något jag nämnt för deras diverse olika account managers genom åren utan framgång…

Titta på EFN lunchnyheter. Det är i regel en väl spenderad kvart. Särskilt om Martin Sikorski är med, analytiker från Danske bank numera. Infotainment på hög nivå då han är den enda gästen i programmet som talar helt från hjärtat.

Papperstidningar

Vem köper tidningar nuförtiden? Well, jag gör det. Inte bara den digitala versionen, utan faktiskt den fysiska också. Tiden är knapp dock så den enda papperstidningen jag läser är, inte helt otroligt nog, Dagens Industri. Visst kan man läsa den digitala versionen – och det gör jag självfallet vartefter dagarna förlöper, men det är en bra start på dagen känner jag.

Hade jag mer ro i kroppen så skulle jag förmodligen läsa Financial Times också, men den ger inte tillräckligt tillbaka givet den tid man lägger ner på att läsa den. På längre flygresor slukas den med hull och hår dock tillsammans med The Wall Street Journal. Japp, båda brukar vara gratis, det spelar in.

Böcker

Även här finns ett enormt utbud förstås. De flesta böcker skrivna av Warren Buffett eller om honom är läsvärda, men eftersom det är så många så fokusera på dem som är skrivna av honom själv. Lite av finansvärldens Ingvar Kamprad. Buffet och Kamprad är lite av ”self made men” där den förre enligt uppgift fortfarande bor i sitt hus från 80-talet, trots att han pendlar mellan att vara USA:s rikaste och näst rikaste man beroende på hans aktiers kurser. Han löste exempelvis Goldman Sachs likviditetsproblem under 2008 med en kapitalinjektion om 5 miljarder US dollar. Självfallet till mycket förmånliga villkor.

Reminiscences of a Stock Operator är en annan bra bok. Den beskriver en handlare på 1920-talets USA som började sina dagar som ”chalk boy” – den unge kille som uppdaterade svarta tavlan med nya aktiekurser då det begav sig.

Den bok jag tänkt läsa härnäst är Marcus Hernhags bok ”Den enkla vägen att bli rik på aktieutdelning.”. Titeln tycker jag är lite väl enkel, men det är ju ett säljknep förstås. Det till trots tycker jag att hans chat på fredagar på privataaffärer.se är mycket bra och han är pedagogisk i sina förklaringar.

I min värld har böckerna tappat lite av sin attraktionskraft, hemskt att säga egentligen, men det beror på alla bra bloggar som finns.

Tips på informationskälla

I den förra artikeln utlovade jag ett tips på informationskälla. På Finansinspektionens hemsida går det att se en länk till det så kallade insynsregistret. Insynsregistret innehåller uppgifter om personer i ledande ställning och de transaktioner som de och deras närstående har genomfört i de aktier som de har insyn i. Registret uppdateras löpande numera i motsats till förut då det uppdaterades efter börsdagens stängning (tidigare en gång under dagen).

Om en s k insider köper eller säljer aktier i det företag han eller hon har insyn i så är det vanligtvis en köp- eller säljsignal. I och med att registret uppdateras kontinuerligt så är chansen stor att vara först att få sig tillhanda informationen.

Tags

Leave Yours +

No Comments

Comments are closed.

  • Comments are Closed

© 2019