Handelsverktyg – del 1.

De verktyg, eller förutsättningar, man är i behov av beror förstås på vilken typ av investerare man är. En investerare som bara handlar då och då, mestadels av de största företagen och inte är speciellt intresserad behöver inte mer än vad som ges av exempelvis Avanza bank och Nordnet bank. De två mäklarfirmorna ger väldigt mycket gratis, eller på köpet, vilket nog är ett bättre uttryck.

Handelsverktygen som kommer att beskrivas framöver utgår från den aktive handlaren, men inte för den delen behöver vara en s k ”day trader” som söker snabba klipp och ofta på dagsbasis.

Handelsplattform

Det finns så otroligt många. Om man inte är extremt noggrann så duger Nordnets eller Avanzas produkter fullt nog. Utan att vara helt hundra, så tillhandahåller båda ett system som heter Infront, vilket är grymt som informationssystem, så handelsapplikationen borde vara därefter. För den som tänkt sig handla många aktier samtidigt i samma ögonblick så kan jag rekommendera Neonet Trader. Det har funnits på marknaden en längre tid, men var riktigt bra i utgångsläget, så nu måste det vara grymt. Systemet lär inte vara tillgängligt ”for the average Joe trader” dock, men för den mer avancerade – köp det. Eller än bättre, säg till din mäklare att du vill ha det och nämn hur mycket courtage du kommer att generera honom eller hennes firma (halvt menat på skämt, halvt på allvar).

Nyhetskällor

De nyhetskällor som kommer med handelssystemets informationsflöde är oftast tillfyllest för den normale investeraren. En day trader betalar upp för att få mer och fler informationskällor. Alla kan överväga att betala lite extra för att få Nyhetsbyrån Direkts nyheter. De tycker jag kan vara värda en slant.

Olika nyhetsbrev är ett måste. De enkla är från Affärsvärlden, Stockpicker, Nordnet, men även exempelvis Privata Affärers nyhetsbrev är faktiskt oväntat bra. Att betala för kan det vara värt att prenumerera på Privata Affärer och därmed även Placeringsguiden, eventuellt även Börsveckan. Det är inte helt gratis förstås, så överväg själv om det är värt det naturligtvis. Ofta har de så stor påverkan på aktiernas priser som de rekommenderar, att det mer eller mindre direkt kan vara lönlöst att köpa deras rekommenderade aktier.

Sociala medier är ett absolut måste.

Stay away från Facebookgrupper dock. De är riktigt buskis. Twitter är vad jag skulle vilja säga ”fattigmans versionen” av Bloomberg news. Den senare är en del av ett suveränt informationssystem, men det kostar verkligen skjortan. Där fyller Twitter en imponerande stor del av behovet istället. Det går snabbt att förstå vilka man ska följa.

Forum… hm… där är jag lite kluven. Det finns faktiskt en hel del matnyttigt där, men likt Facebookgrupper, så ta del av informationen med en tunna salt. Exempelvis Avanzas forum och Dagens Industris Börssnack kan vara intressanta. Jag lägger dock inte så värst mycket tid på forum.

Bloggare. Här har vi riktiga guldkorn! Det finns ett stort antal bloggare som verkligen delar med sig av sina räknesnurror, tankesätt och tips på allt möjligt. Tipsen är ofta i likvida papper och ibland utländska. Risken finns naturligtvis även här att de agerar i eget intresse, men det får man som alltid hålla i bakhuvudet.

Det här var första delen om handelsverktyg. I nästa del ska du bland annat få ett hett tips om en informationskälla som många förbiser. Gratis – både tipset och källan.

Tags

Leave Yours +

No Comments

Comments are closed.

  • Comments are Closed

© 2019