Fondmarknaden. Del 1 Vad är en fond?

En fond kan enkelt beskrivas som en portfölj med värdepapper av olika slag så som svenska och utländska aktier, obligationer och andra värdepapper, till exempel derivat. I princip alla svenskar är fondsparare.

Även om man inte är aktiv och väljer sina egna fonder till exempelvis pensionen, så förvaltas den statliga delen av pensionen via AP fonderna. Exempelvis genom AP 7 där pensionspengar hamnar om man inte valt någon förvaltare genom ett eget aktivt val.

Trots att det är ett ämne som borde engagera den stora massan är det rakt tvärt emot. Många gör i bästa fall ett val av förvaltare och sedan är det slut med den aktiva delen efter det.

”Vilka fonder ska jag välja?” är den självklara frågan. En bra början är att svara på de klassiska frågorna:

”- Vad är det du ska spara till?”

”- Hur länge har du tänkt spara?”

”- Vilken risk är du villig att ta?”

Sedan är det värt att fortsätta läsa. Mycket grovt kan man sedan dela in fondutbudet i två delar: aktiv och passiv förvaltning.

Aktiv och passiv förvaltning

Vid aktiv förvaltning så utgår i regel ett högre arvode, eller avgift om man så vill. En normal avgift för en Sverigefond exempelvis är cirka 1,2 – 1,5 procent. Många skriker sig hesa över att avgifterna äter upp avkastningen över tid just nu. Javisst är det så, men om förvaltaren är duktig så kan det mycket väl vara värt det. Välj förvaltare, inte fondbolag, är ett mycket starkt råd. Byter en duktig förvaltare (dvs någon som presterar bra avkastning) till en annan firma så sälj och sätt in pengarna i den nya fonden. Inför det första PPM valet så fick exempelvis Swedbanks fond Contura hela sju procent av hela pensionssparandet och enorma 23% av väljarna valde fonden. Kruxet var bara att förvaltarna som skapat den bra avkastningen hade slutat och börjat på Lannebo fonder…

Passiv förvaltning, med några undantag, är vanligtvis likställt med så kallade indexfonder. Långt från alla förvaltare presterar bättre än sina jämförelseindex, så varför betala högre avgift för sämre avkastning när man kan stoppa in pengarna i en indexfond till 0,1 – 0,5% avgift? En indexfond ska i allra högsta grad följa sitt jämförelseindex, därav blir förvaltningen lättare (läs: statisk) och därför billigare än en aktivt förvaltad fond. Överväg indexfonder till din pension är ett annat starkt råd.

ETF:er

Börshandlade fonder, eller som de populärt kallas, ETF:er är precis som det låter – fonder man kan handla på börsen. Likt aktier egentligen. Du ser en köp och säljkurs och du får avslut på en gång till skillnad från en vanlig fond där avslutet vanligtvis sker nästföljande börsdag. Det säger sig självt att då vet man heller inte till vilken kurs man köper eller säljer sina fondandelar. ETF:er är ofta billigare i förvaltningsavgift. Välj därför ETF:er i ditt fondsparande är ett annat starkt råd.

Mäklare och kontoform

Mycket viktigt är att välja en billig mäklarfirma där du samlar dina fondandelar, exempelvis Avanza Bank eller Nordnet Bank. Där ska du välja ett så kallad ISK, investeringssparkonto, vilket är det klart mest skatteförmånliga sparandet just nu.

Tags

Leave Yours +

No Comments

Comments are closed.

  • Comments are Closed

© 2019