Allt om olika skatter i Sverige

Sverige är ett land som är känt för att ha mycket skatter i många olika former. Det handlar om allt från skatter på de inkomster som vi har till moms på varor och tjänster som vi köper. För de pengar som vi betalar i skatt får vi gratis skolgång, fri sjukvård, kunna få ersättning från Försäkringskassan och mycket annat.

Ibland kan det kännas som att man betalar skatt på skatt, men skulle man börja räkna på vad man får tillbaka för dessa pengar kan det ändå ses som relativt billigt när exempelvis olyckan väl har varit framme. I Sverige finns det flera olika momssatser beroende på vad för typ av vara eller tjänst som man köpet. Det finns också en del som är helt momsbefriat.På frimärken är det ingen moms alls, utan där betalar man enbart för den faktiska kostnaden för själva portot.

Det finns sex procent moms på tidningar, böcker och upplevelser inom kulturområdet. När man betalar för en resa med buss, tåg eller liknande så är det också samma momssats. 12 % moms är det på livsmedel, vid restaurangbesök, hotell och konstverk som en konstnär själv säljer vidare direkt. Väldigt grovt uppskattat kan man sedan säga att det är 25 % moms på allt annat som vi handlar med. Det stämmer inte in på detaljnivå, men ger en rätt god överblick kring hur stor moms som det är på saker.

Lära sig mer om ekonomi

Önskar man att lära sig mer om ekonomi, oavsett om det är privat- eller företagsekonomi finns det mycket att läsa på. Det går att hitta både olika forum på internet där man kan diskutera med andra som har ett liknande intresse. På så sätt kan man byta tankar och erfarenheter inom området och utvecklas.

Det finns också mycket litteratur att fördjupa sig i på en mängd olika nivåer. Är man helt ny kan man få hjälp på exempelvis biblioteket att hitta böcker som håller en enkel nivå från början och man kan sedan välja mer och mer fördjupning utifrån de områden som man verkligen fastnar för.

Vill man läsa en kurs finns det mycket att välja på både från fristående aktörer och på högskola. Allt handlar om vad man själv har för ambitionsnivå och vad som det är man faktiskt vill ha ut av kursen eller utbildningen. Prata med nära och kära runt omkring dig och se vad de säger och vad de själv har för erfarenheter inom området. Det kan mycket väl vara så att de kan rekommendera både det ena eller det andra, eller kanske till och med kan lära ut saker som är till stor hjälp.

Att ha grundläggande kunskap inom ekonomi är en styrka som man sedan har med sig hela livet. På så sätt förstår man på ett annat sätt hur allt fungerar och vikten av att ha en god och balanserad ekonomi. Lär sedan ut kunskapen vidare till barnen och låt dem upptäcka vad roligt det faktiskt är att förstå mer inom området från tidig ålder med veckopeng.

Tags

Leave Yours +

No Comments

Comments are closed.

  • Comments are Closed

© 2019